Štab: „Doneli smo odluku – sledi sveobuhvatno uzorkovanje medicinskih radnika u Ćupriji na COVID-19″

Štab za vanredne situacije na teritoriji opštine Ćuprija na današnjoj sednici doneo je zaključak koji treba da spreči, kako to struka kaže, da COVID-19 „uđe“ u ćuprijske zdravstvene ustanove. Naime, iz štaba je naloženo Zavodu za javno zdravlje „Pomoravlje“ da izvrši uzorkovanje kod svih zaposlenih u Opštoj bolnici Ćuprija, Domu zdravlja, kao i u samom ZZJZ „Pomoravlje“.

Kako je moglo da se čuje na sednici Štaba za vanredne situacije, ova mera je direktna posledica sve jasnije indicije da je većina od devetoro medicinskih radnika – koji su zaraženi korona virusom – kontaminirana van radnog mesta.

Zato je danas i odlučeno da se od sada ne uzorkuju samo zdravstveni radnici koji su u neposrednom kontaktu sa pacijentima zaraženim virusom, već da se sveobuhvatnim testiranjem ćuprijskih medicinara obezbedi pre svega puna funkcija sve tri zdravstvene institucije i u narednom periodu.

Iz štaba navode da su ćuprijski zdravstveni radnici izuzetno odgovorni, požrtvovani i stručni, da su pravi heroji ovog teškog trenutka u kome se nalazimo, i da je baš zbog njih ovakva odluka morala da bude doneta.

Što se tiče prioriteta u uzorkovanju – pored uzorkovanja obolelih sa kliničkom slikom – zaključak Štaba za vanredne situacije preporučuje da Zavod za javno zdravlje „Pomoravlje“ prvo treba da uzme uzorke od zaposlenih na odeljenjima gde je potvrđeno da ima medicinskog osoblja koje je pozitivno na COVID-19.

Istim zaključkom preporučuje se ZZJZ „Pomoravlje“ da izvrši dezinfekciju kompletne Opšte bolnice i Doma zdravlja Ćuprija, a kako bi ove radikalne mere što efektnije i efikasnije bile sprovedene, i komandant Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić dobio je preporuku – da u referentnim institucijama obezbedi što veći broj testova za ćuprijske zdravstvene radnike.

Recimo i to da je ovo još jedna u nizu radikalnih i u Srbiji jedinstvenih mera kojima Štab za vanredne situacije na teritoriji opštine Ćuprija „napada“ COVID-19.