УРОШ РАЈИЋ ПОНОВО ПРВИ ДО ЧАСНОГ КРСТА!

Најпознатији обред на Богојављење сигурно је пливање за Часни крст, које је ове године у Ћуприји одржано на базену хотела „Плажа“. Разлог је једноставан: набујала Морава носи велике и тешке предмете, углавном масивна дебла и велико грање, па је због безбедности учесника пливање измештено неколико десетина метара од Мораве. У тим помало необичним условима за богојављенско пливање – неуобичајеним барем за Ћуприју – први до крста дошао је Урош Рајић, момак који је и прошле године био најспремнији и најсрећнији на овдашњем богојављенском пливању.

Тако је Урош још једном добио златник, традиционални дар Општине Ћуприја који се додељује оном ко први стигне до Часног крста.

Јовица Антић, председник Општине Ћуприја, приликом обиласка Цркве светог Ђорђа и учесника богојављенског пливања који су се тамо окупили, пожелео је свим грађанима да им се испуне жеље, уз традиционални поздрав: „Бог се јави!“

Иначе, Богојављење се обележава 19. јануара и то је фиксни празник, дан када је, по предању, божји глас објавио да је Исус његов син. Тога дана се, према Библији, после крштења Исуса Христа у реци Јордан, које је обавио Јован Крститељ, Свети дух у виду голуба спустио на раме Исусово и зачуо се глас Бога Оца са неба. Тако се Бог јавио у три личности: Оца, Сина и Светог Духа.