UROŠ RAJIĆ PONOVO PRVI DO ČASNOG KRSTA!

Najpoznatiji obred na Bogojavljenje sigurno je plivanje za Časni krst, koje je ove godine u Ćupriji održano na bazenu hotela „Plaža“. Razlog je jednostavan: nabujala Morava nosi velike i teške predmete, uglavnom masivna debla i veliko granje, pa je zbog bezbednosti učesnika plivanje izmešteno nekoliko desetina metara od Morave. U tim pomalo neobičnim uslovima za bogojavljensko plivanje – neuobičajenim barem za Ćupriju – prvi do krsta došao je Uroš Rajić, momak koji je i prošle godine bio najspremniji i najsrećniji na ovdašnjem bogojavljenskom plivanju.

Tako je Uroš još jednom dobio zlatnik, tradicionalni dar Opštine Ćuprija koji se dodeljuje onom ko prvi stigne do Časnog krsta.

Jovica Antić, predsednik Opštine Ćuprija, prilikom obilaska Crkve svetog Đorđa i učesnika bogojavljenskog plivanja koji su se tamo okupili, poželeo je svim građanima da im se ispune želje, uz tradicionalni pozdrav: „Bog se javi!“

Inače, Bogojavljenje se obeležava 19. januara i to je fiksni praznik, dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin. Toga dana se, prema Bibliji, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca sa neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha.