Волонтери – непроцењиви у доба короне

У време док је пандемија коју је изазвао SARS-KoV-2 тек најављивана, свуда у свету се знало да ће у првим редовима одбране од овог вируса да буду здравствени радници; за њима и сви други који покушавају да сузбију ову пошаст, али и они којима је задатак да обезбеде макар и привид нормалног живота. Било да се ради о лекарима, медицинским сестрама, радницима у комуналним услугама, апотекарима, продавцима… они су сви од реда професионалци.

Једна од животних истина каже да свако време има своје хероје. Неки су школовањем припремани за то, а неки су одређени – васпитањем, реално је претпоставити. Управо ови други чине тим волонтера општине Ћуприја ево већ пет недеља.

Њихов рад у „доба короне“ тако је препознат и ван оквира општине и региона. Већ су постали „тихи хероји под маскама“, како их помало романтизирано описују неки новинари; рекло би се да, баш као и већина тихих хероја, нису свесни својих сваке хвале вредних дела.

Гола статистика каже да су ћупријски волонтери досад имали преко пет хиљада теренских излазака, на којима су испоручили 3.500 пакета помоћи и бар 1.800 достава – од основних намирница до лекова – које су биле наручене преко општинског кол центра.

Колико год ми желели да се ови свршени средњошколци, студенти, учитељи, професори, возачи, радници… што пре врате својим професионалним занимањима и свакодневним обавезама, то се још увек неће догодити. Још увек има потребе за њиховим ангажовањем, а прво веће их очекује ускоро, када буду кренули да деле контигент од три хиљаде пакета помоћи за пензионере из ћупријских села чија су примања мања од 30 хиљада динара.

Уз једно велико хвала сваком од ових стотинак волонтера, дозволите да додамо још овај цитат Шери Андерсон: „Волонтери нису плаћени не зато што су безвредни, већ зато што су непроцењиви“. Све је речено.