Volonteri – neprocenjivi u doba korone

U vreme dok je pandemija koju je izazvao SARS-KoV-2 tek najavljivana, svuda u svetu se znalo da će u prvim redovima odbrane od ovog virusa da budu zdravstveni radnici; za njima i svi drugi koji pokušavaju da suzbiju ovu pošast, ali i oni kojima je zadatak da obezbede makar i privid normalnog života. Bilo da se radi o lekarima, medicinskim sestrama, radnicima u komunalnim uslugama, apotekarima, prodavcima… oni su svi od reda profesionalci.

Jedna od životnih istina kaže da svako vreme ima svoje heroje. Neki su školovanjem pripremani za to, a neki su određeni – vaspitanjem, realno je pretpostaviti. Upravo ovi drugi čine tim volontera opštine Ćuprija evo već pet nedelja.

Njihov rad u „doba korone“ tako je prepoznat i van okvira opštine i regiona. Već su postali „tihi heroji pod maskama“, kako ih pomalo romantizirano opisuju neki novinari; reklo bi se da, baš kao i većina tihih heroja, nisu svesni svojih svake hvale vrednih dela.

Gola statistika kaže da su ćuprijski volonteri dosad imali preko pet hiljada terenskih izlazaka, na kojima su isporučili 3.500 paketa pomoći i bar 1.800 dostava – od osnovnih namirnica do lekova – koje su bile naručene preko opštinskog kol centra.

Koliko god mi želeli da se ovi svršeni srednjoškolci, studenti, učitelji, profesori, vozači, radnici… što pre vrate svojim profesionalnim zanimanjima i svakodnevnim obavezama, to se još uvek neće dogoditi. Još uvek ima potrebe za njihovim angažovanjem, a prvo veće ih očekuje uskoro, kada budu krenuli da dele kontigent od tri hiljade paketa pomoći za penzionere iz ćuprijskih sela čija su primanja manja od 30 hiljada dinara.

Uz jedno veliko hvala svakom od ovih stotinak volontera, dozvolite da dodamo još ovaj citat Šeri Anderson: „Volonteri nisu plaćeni ne zato što su bezvredni, već zato što su neprocenjivi“. Sve je rečeno.