Ознака: ravanelius

Конференција за медије уочи овогодишњег Раванелиуса, и званично најбољег фестивала у региону

У Школи за музичке таленте у Ћуприји данас је одржана конферениција за медије поводом одржавања предстојећег Фестивала музичке изузетноси Ravanelius, чије ће четврто издање трајати од суботе до суботе – од 1. до 8. јула. Овогодишњи “Раванелиус” се одржава у организацији и под покровитељством Општине Ћуприја, у суорганизацији са Установом културе “Ћуприја”, Школом за музичке таленте и Основном музичком школом “Душан Сковран”.

Опширније ..

„Раванелиус“ нам долази с првим даном јула

Четврти Фестивал музичке изузетности “Раванелиус” биће одржан у Ћуприји од 1. до 8. јула. Ово је јединствени фестивал класичне музике, који је марта добио још једно велико признање – Годишњу награду часописа „Музика класика“ за фестивал од регионалног значаја.

Како је већ саопштено, један од извођача на овогодишњем „Раванелиусу“ биће и светски познати виолиниста Немања Радуловић, који ће својим наступом отворити четврто издање једног од најбољих фестивала ове врсте у региону.

Улаз ће бити бесплатан за све програме.

Одржана 93. седница Општинског већа

Извештаји о раду Општинског већа за претходну годину и Туристичке организације за исти период, отворили су данашњу седницу Општинског већа. Након позитивно оцењених извештаја, пред већницима се нашао предлог измене правилника којим се остварују потребе и интереси грађана у области спорта. Измене правилника односе се на контролу  буџетских средстава намењених спортским организацијама и удружењима.

Седница је настављена позитивно оцењеним изменама финансијског плана МЗ Крушар и решењем о формирању Комисије за анализу коришћења буџетских средстава општине Ћуприја.

Приговори грађана на решења Центра за социјални рад и Одељења за друштвене делатности нису разматрани јер седници нису присуствовали доносиоци предметних решења, а „зелено всетло“ добио је захтев Правобранилаштва о закључењу споразума са Заводом за јавно здравље „Поморавље“ у вези са накнадом за услугу контроле квалитета ваздуха на територији општине.

Дневни ред 93. седнице Општинског већа допуњен је изменама финансијског плана Техничке школе и Одлуком о формирању Организационог одбора фестивала музичке изузетности „Раванелијус“.

Седница је завршена захтевом и упозорењем председника општине Јовице Антића да предлагачи тачака дневног реда морају да присуствују заседањима Општинског већа.

Завршен је Раванелиус – осам дана изузетности је иза нас

Овогодишњи Раванелиус отворен је у недељу, 3. јула, „Концертом радости“, названим по чувеном делу аустријског композитора Фридриха Гулде, у извођењу светски познатог виолончелисте Драгана Ђорђевића, кога је пратио гудачки ансамбл „Вивачело“ под диригентском палицом професора Александра Седлара.
Наредних дана низали су се концерти у камерној сали и на отвореном, од којих посебно издвајамо концерт у Моравском парку.
Раванелиус је из дана у дан приређивао изузетне тренутке инспирисане музиком. После фантастичних концерата камерне музике и бројних пратећих садржаја посвећених најмлађима, на ред су дошле „Севдалинке“.
Судећи по дугим аплаузима, јаким емоцијама и по којој сузи, Београдски соул секстет дао је посебну ноту овогодишњен Раванелиусу. Више од сат времена публика је уживала у звуцима џеза, блуза и севдаха.
Претпоследњи дан фестивала био је намењен сећању на великог Генија – Ратка Буљанчевића, још једног Ћупричанина који је „пловио музиком“, а само вече затварања, упркос киши, одржано је синоћ у дворишту Школе за таленте концертом под називом ”Вече арија”.

Опширније ..

РАВАНЕЛИЈУС, ДАН ПЕТИ

Можда отворена сцена није била довољно акустична за концерт камерне музике, али је зато укупна атмосфера у Моравском парку била изванредна. Довољно публике, лепо летње вече и расположени извођачи. Концертно вече петог дана фестивала отворио је дует Атанас Крастев – чело и Зоран Марковић – контрабас свирајући Росинија, наставио Лазар Милетић, па онда бриљантни и егзибиционо расположени Давид Хорват.

Другу половину концерта обележили су трио две виолине и виоле, Роберт Лакатош, Надежда Токарева и Љубомир Милановић, а сам крај дует челиста и наша некадашња суграђанка Вида Вујић и још једном Атанас Крастев. Закључак, кроз питање једног од посетилаца: Зашто оваквих концерата, на истом месту, нема више?

„Цврчак и мрав“ – читање на мало другачији начин

Удружење уметника “Високо Це“ данас је кроз оперу „Цврчак и мрав“ најмлађим Ћупричанима послало изузетно вредну поруку: материјално није најбитније; у животу су најважнији љубав, осмех и пријатељство, а то је све – бесплатно.

У уводу опере, деца су се упознала са протагонистима, њиховим карактером и свакодневницом, а затим су, одговарајући на питања, размишљали о томе на чију страну стати: на страну Цврчка или Мрава?

Опера „Цврчак и мрав“, која је обележила четврти дан „Раванелиуса“, осмишљена је тако да су у њој све време учествовали малишани, који су заједно са актерима – уметницима из удружења „Високо Це“ – полемисали да ли је боље свирати или радити или радити уз свирку и песму, а поред Цврчка и Мрава, сцену је улепшала шумска вила која је кроз покрет и песму комуницирала са децом.

Занимљиве су биле мудролије које су долазиле из публике, рекло би се и освежавајуће, а посвећеност малишана који су данас били присутни у сали Основне школе „Душан Сковран“, дају за право организаторима „Раванелиуса“ што све већи простор поклањају најмлађој публици.

„Рубикон“ одушевио публику

Маестрални Гудачки квартет „Рубикон“ извео је концерт „Синергија“ на трећој вечери трећег „Раванелиуса“.  Вечерас је „Синергија“ на најлепши могући начин сусрела Менделсона и Грига,  и слободно може да се каже како концерти попут овог „Рубиконовог“ у потпуности оправдавају одредницу изузетност у називу фестивала „Раванелиус“.

Иначе, чланови Гудачког квартета „Рубикон“ су Роберт Лакатош, професор виолине на Академији уметности у Новом Саду, Марко Јосифоски, професор виолине на Факултету музичке уметности у Београду, Јожеф Бисак, соло виола у оркестру Опере Српског народног позоришта и Драган Ђорђевић, професор виолончела на Факултету музичке уметности у Београду, један од оснивача „Рубикона“ пре готово две деценије.

Рубикон” се одавно наметнуо као један од најквалитетнијих камерних ансамбала у Србији, а до сада је наступао је на бројним престижним музичким фестивалима. Посебно се памти концерт у оквиру циклуса Великани музичке сцене Задужбине Илије М. Коларца са пијанистом Итамаром Голаном 2011. Године, а међу најважније концерте „Рубикона“ у иностранству, убрајају се наступи на Лондонском градском фестивалу и на Фестивалу у Бамбергу.

Подсетимо, „Раванелиус“ – фестивал музичке изузетности траје до недеље, 10. јула. Улаз на сва дешавања је слободан.

„Раванелиус“: Одржано предавање „Примена и присуство музике у медијима”

У оквиру Фестивала музичке изузетности „Раванелиус“, данас је у Камерној сали Школе за музичке таленте у Ћуприји одржано предавање “Примена и присуство музике у медијима”. Предавање је одржала Силвана Грујић, доктор из области музикологије и медијских студија, уредница музичке редакције РТС.

Силвана Грујић је говорила о начинима презентовања класичне музике широј публици и о томе како да квалитетна музика заузме своје место у мору комерцијалних садржаја, пре свега кроз студију случаја продукције неколико најпознатијих холивудских спотова.

Такође, она је, у више него занимљивом предавању, причала о томе како се води Евровизија, како се преносе најпознатији светски концерти, али и како се уређује музички програм на нашој националној телевизији.

„Како се развијају медији тако се и однос према музици мења. Музика је била и биће свеприсутна у медијима, а њена распрострањеност је несагледаива, самим тим и утицај. Музика је саставни део нашег живота и музику поред слушања треба и доживети“, рекла је Силвана Грујић за Телевизију „Поморавље“, истакавши да су медији веома важни када је у питању диктирање музичких стандарда.

„Драго ми је што „Раванелиус“ постоји и то баш у Ћуприји, која има заводну музичку традицију и културу. Хвала организаторима на позиву. Овај долазак за мене је привилегија”, закључила је Силвана Грујић.

ЗАПЛОВИО „РАВАНЕЛИЈУС“

Знак за почетак пловидбе осмодевног крстарења оним лепшим делом стварности дао је Драган Ђорђевић, капетан пловидбе, а посаду су чинили више него сјајни ансамбл „ Вива чело“, дувачки оркестар и диригент Александар Седлар. Шездесет минута пловидбе уз Шостаковича, Пјацолу, Попера…уживала је публика која је, како и треба, испунила салу ШОМО“Душан Сковран“, уживала су извођачи на позорници. „Концерт радости“, како је назван музички хепениниг за почетак фестивала, био је управо то, један сат радости за све.
Пре концерта, успешну пловидбу „Раванелијусу“, по многу чему јединственом музичком догађају у земљи који стога с правом носи епитет „изузетности“, пожелели су Владимир Васиљевић, један од идејних твораца фестивала и Стефан Стаменковић, директор фестивала. Наглашавајући да је фестивал већ сада у уметничким круговима стекао препознатљивост, нашта упућује и подршка Министартсва културе. Васиљевић се у име локалне самоуправе захвалио спонзорима – компанији „Стандард фурничјур“ и Уникредит банци, пожелевши пре свега пуне концертне дворане.

Музички програм овогодишњег фестивала намењен је свим узрастним категоријама и различитим музичким укусима. Најмлађи ће моћи да уживају у дечијој опери „Цврчак и мрав“, да и сами учествују у дечијем карневалу. За оне којима су од класичне музике ближе „лакше“ ноте, права прилика је концерт назван „Душа“, на отвореном у Школи за музичке таленте, на коме ће се свирати и руске романсе, севдалинке, џез…па онда вече камерне музике посвећено Ратку Буљанчевићу…

Фестивалу музичких изузетности „Раванелијус“ требало је само две године да га већ пореде са Бемусом, а зна се шта тај фестивал значи на овим просторима. Разлога су два. Школа за музичке таленте, тај музички драгуљ што га имамо, сопственим магнетизмом привлачи и највећа имена музичке сцене да дођу у Ћуприју. Други разлог је пажљиво одабран уметнички програм и одлична организација. Зато кад се 10. јула спусти завеса на овогодишњи фестивал, у уметничком музичком свету многи ће у календару за наредну годину почетак јула резервисати за „Раванелијус“.

РАВАНЕЛИЈУС ПЛОВИ ТРЕЋИ ПУТ

На конференцији за медије чланови организационог одбора Фестивала музичких изузетности „Раванелијус“ представили су трећи наставак овог, по свему, јединственог музичког догађаја на овим просторима. Драган Ђорђевић, уметнички руководилац фестивала, истакао је да у свету класичне музике већ сада „Раванелијус“ пореде са „Бемусом“, а заслужити такву компарацију после само две године постојања је домет који је ретко где забележен. Са таквом оценом сложио се и Владимир Васиљевић, заменик председника Општине и један од идејних твораца фестивала. Захваљујући се компанији „Стандард фурничјр“ и Уникредит банци, који су као пријатељи фестивала помогли да „Раванелијус“ направи значајан уметнички искорак, Васиљевић је позвао грађане Ћуприје, пре свега, али и околних градова да посетом концертима покажу да Поморавље има уметничку публику.

Стефан Стаменковић, директор Установе културе која је официјелни организатор фестивала, истакао је да је у осам дана трајања фестивала стало пуно разноврсне уметничке музике намењене свим узрасним категоријама, док је Данијела Јовић, директорка Школе за музичке таленте, захваљујући се локалној самоуправи на подршци, подвукла да је школа, као расадних врхунских музичара, готово 50 година чекала на овакав фестивал. О туристичким аспектима и значају „Раванелијуса“ за туристичку промоцију града, говорила је Јелена Петровић, директорка Туристичке организације Ћуприје.

Осам дана врхунске музике у недељу, 3. Јула, отвара „Концерт радости“ занимљива комбинација камерног и дувачког оркестра. Наредни дан предвиђен је за панел о уметничкој музици у медијима, а 5. јула ћупријској публици представиће се квартет „Рубикон. Следећа три дана резервисани су за децу па ће у среду, 6. Јула,  „Високо Ц“ извести оперу за децу „Цврчак и мрав“. Сутрадан је радионица за децу „ Како се слуша концерт, а за петак, 8 јули, предвиђен је дечији карневал „Моје песме, моји снови“, у коме ће се са децом забављати и наша позната композиторка Ирена Поповић-Драговић. За љубитеље камерне музике два вечерња термина, 7. и 9. јула. Овај последњи концерт носи назив „Сећање на Ратка Буљанчевића“, нашег некадашњег суграђанина, који је оставио значајна траг у уметничкој и филмској музици. Фестивал музичких изузетности“Раванелијус“ завршава се 10. јула великим концертом у дворишту Школе за музичке таленте  под називом „Вече арија“, кад ће под диригентском палицом Србољуба Димића наступити наша позната сопранисткиња Соња Шерић у пратњи камерног оркестра Школе за музичке таленте.