SVEČANA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ĆUPRIJA – POGLED U BUDUĆNOST

Čestitajući građanima Ćuprije praznik grada, Ninoslav Erić, predsednik Skupštine opštine Ćuprija, otvorio je svečanu sednicu posvećenu danu kada je 1944. godine Ćuprija oslobođena u Drugom svetskom ratu. Pozdravljajući drage goste iz državnih i verskih ustanova, stranih predstavništava, bratskih gradova i lokalnih samouprava, svoje obraćanje Erić je počeo konstatacijom da mada grad dugog trajanja, Ćuprija nije imala gradske simbole usklađene sa heraldičkim pravilima. Ovo će biti ispravljeno vrlo brzo pa će sve naredne praznike Ćuprija dočekivati sa podignutom gradskom zastavom  kojom će, kao i grbom, dominirati tri istorijska simbola: ravanički grifoni, žito i most. Opredeljenje na ubrzanom razvoju privrednih preduslova za nove investicije, pre svega kroz izgradnju industrijskih zona, naglasio je Erić, dalo je rezultate. Ćuprija je prvih devet meseci ove godine završila sa spoljnotrgovinskim suficitom, ostvarivši ukupan izvoz od 14, 5 miliona evra, što je, prema podacima Privredne komore Srbije, povećanje za 60 odsto. Takve ekonomske rezultate ponajviše dugujemo novim fabrikama koje su nikle u poslednje dve godine, podvukao je predsednik Skupštine opštine Ćuprija. Poseban deo izlaganja Ninoslav Erić posvetio je viziji uređenja grada, podvukavši da će obimni radovi, fazno planirani i jedino tako izvodivi, za nekoliko godina potpuno izmeniti izgled najužeg gradskog jezgra.

O investicijama u Ćupriji od prethodnog do ovog oktobra, govorio je Jovica Antić, predsednik Opštine Ćuprija. Najvažniji događaj između dva oktobra nesumnjivo je bio, rekao je Antić, otvaranje fabrike SMP Moderson. Time je praktično otvorena nova industrijska zona, a ova fabrika je istovremeno i najbolja reklama i poziv novim investitorima. Godina pred nama biće teška, ali mi smo navikli da radimo u teškim godinama, jer lakih gotovo da nije bilo, pa nema sumnje da ćemo narednog 13. oktobra moći da se pohvalimo novim investicijama i uspesima, zaključio je predsednik opštine Ćuprija.

Umetnički deo svečane sednice obogatio je gradski hor Margi i sjajni poletarci KUD-a „Železničar“ odličnom  i prvonagrađenom koreografijom na Republičkom festivalu dečijih folklora u Batočini.

Najviše gradsko priznanje – zvanje počasnog građanina – dodeljeno je Xiongwei Yu, vlasniku  firme Corelead smart home Europe doo Ćuprija, za izuzetan doprinos u jačanju i razvoju  privredno-ekonomskog ambijenta opštine Ćuprija.

Zahvalnice su dodeljene: Vladanu Milosavljeviću, osnivaču humanitarne grupe „Pomoć prijatelju“; Vuku Popoviću, vlasniku kompanije Quantox technology; Milošu Milanoviću, profesionalnom fudbalskom sudiji; Vladanu Krstiću, dobrovoljnom davaocu krvi i Ivani Kopilović, zastupniku firme OAD Kopilović & Kopilović.

Osamnaest naših sugrađana: Dragan Marinjes i Rajko Plaštinović iz Medara, Dimitrije Mitrović i Stojadinka Mitrović-Stošić iz Senja, Kristina Maksimović i Milica Maksimović iz Krušara, Branislav Čobanović i Krstina Čobanović iz Bigrenice, Aleksa Đorđević i Branka Đorđević iz Isakova, Kamenko Aničić i Ljiljana Aničić iz Batinca, Nenad Stanojević i Vojislav Stanojević iz Ostrikovca, Mića Janićijević i Daliborka Janićijević iz Jovca i Despot Kojić i Saša Marjanović iz Mijatovca, koji su se tokom protekle godine posebno angažovali na protivgradnoj zaštiti useva, nagrađeni su sa po 30 hiljada dinara.

Posebnom novčanom nagradom u iznosu od 100 hiljada dinara nagrađen je Ivan Radivojević , student generacije na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Učenici generacije ćuprijskih osnovnih i srednjih škola: Ivona Đorđević (OŠ “13 oktobar“), Stefan Dišić („Vuk Karadžić“), Anja Stojadinović („Đura Jakšić“), Lena Antić (OMŠ „Dušan Skovran“), Nadežda Đorđević(ŠMT), Milica Đurđević (Gimnazija), Nikolija Ratković (Medicinska škola) i Aleksandar Andrejević (Tehnička škola) za ostvarene rezultate u prethodnom šđkolovanju nagrađeni su lap topovima.

Svečana sednica Skupštine opštine Ćuprija, posvećena Danu opštine, završena je umetničkim nastupom orkestra OMŠ „Dušan Skovran“.