Делегација Привредне коморе Гуангдонга посетила Ћуприју

Делегација привредника из Кине, чланови Привредне коморе провинције Гуангдунг, данас је посетила Општину Ћуприја, како би се њени чланови на лицу места упознали са привредним потенцијалима централног места „поморавског трограђа“. Једанаесторо привредника, из једне од највећих и економски најјачих кинеских провинција, дочекао је председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић са својим тимом, а као синтетизован утисак свих присутних на састанку две делегације може да послужи реченица једног од кинеских гостију: – Најбитније је да су овде пријатељи.

Делегација кинеских привредника је у Србији овог пута отворила и представништво Привредне коморе провинције Гуангдунг, док су се њени чланови данас у Ћуприји интересовали, пре свега, за потенцијале у гајењу и дистрибуцији лековитог биља, за изградњу једне фабрике стакла, затим за улагање у ИТ сектор, као и за, како је речено, прављење платформе за продају кинеских производа у Србији и Европи.

Иначе, један од најзначајних градова у покрајини Гуангдунг је Шенџен, у ком се налази седиште фирме Хуавеј и који има статус посебне економске зоне у Кини. Шенџен је срце „кинеске силицијумске долине“ и овај град само река раздваја од Хонг Конга, што је у доброј мери заслужно за скоро невероватан раст и развој који је Шенџен доживео у последњих 40 година.

Ипак, можда и највише о посети кинеске привредне делегације говори податак да је Гуангдунг већ дуго једна од две-три покрајине са највећим бројем становника и највишим БДП у целој Народној Републици Кини. С тим у вези треба истаћи закључак једног од кинеских привредника на крају састанка: – Ако се нас петнаест привредника одлучи да инвестира у Ћуприју, а у Привредној комори Гуангдунга нас има више од десет хиљада, у овом региону неће бити незапослених.