Delegacija Privredne komore Guangdonga posetila Ćupriju

Delegacija privrednika iz Kine, članovi Privredne komore provincije Guangdung, danas je posetila Opštinu Ćuprija, kako bi se njeni članovi na licu mesta upoznali sa privrednim potencijalima centralnog mesta „pomoravskog trograđa“. Jedanaestoro privrednika, iz jedne od najvećih i ekonomski najjačih kineskih provincija, dočekao je predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić sa svojim timom, a kao sintetizovan utisak svih prisutnih na sastanku dve delegacije može da posluži rečenica jednog od kineskih gostiju: – Najbitnije je da su ovde prijatelji.

Delegacija kineskih privrednika je u Srbiji ovog puta otvorila i predstavništvo Privredne komore provincije Guangdung, dok su se njeni članovi danas u Ćupriji interesovali, pre svega, za potencijale u gajenju i distribuciji lekovitog bilja, za izgradnju jedne fabrike stakla, zatim za ulaganje u IT sektor, kao i za, kako je rečeno, pravljenje platforme za prodaju kineskih proizvoda u Srbiji i Evropi.

Inače, jedan od najznačajnih gradova u pokrajini Guangdung je Šendžen, u kom se nalazi sedište firme Huavej i koji ima status posebne ekonomske zone u Kini. Šendžen je srce „kineske silicijumske doline“ i ovaj grad samo reka razdvaja od Hong Konga, što je u dobroj meri zaslužno za skoro neverovatan rast i razvoj koji je Šendžen doživeo u poslednjih 40 godina.

Ipak, možda i najviše o poseti kineske privredne delegacije govori podatak da je Guangdung već dugo jedna od dve-tri pokrajine sa najvećim brojem stanovnika i najvišim BDP u celoj Narodnoj Republici Kini. S tim u vezi treba istaći zaključak jednog od kineskih privrednika na kraju sastanka: – Ako se nas petnaest privrednika odluči da investira u Ćupriju, a u Privrednoj komori Guangdunga nas ima više od deset hiljada, u ovom regionu neće biti nezaposlenih.