Ознака: eAgrar

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ, ШУМАРСТВА И ВОДОПРИВРЕДЕ – е А Г Р А Р

Подсећамо све пољопривредне произвођаче да крајњи рок за пријаву у систем еРПГ не постоји те да сте у могућности да се пријаву и обновите статус газдинства све до тренутка подношења захтева за жељену субвенцију, каже се у најновијем саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Почетак расписивања јавних позива, 3. априла, никако не значи да је то крајњи рок за пријављивање у еРПГ. У случају да јавни позиви за субвенције, које су предмет вашег интересовања, почињу касније, нема потребе да журите са ажурирањем и обновом статуса газдинства, истиче се у саопштењу.

Први јавни позив, који ће бити расписан 3. априла, тиче се субвенције по хектару и биће отворен чак 45 дана, до 15. маја, како би сви пољопривредни произвођачи имали довољно времена за сређивање стања у регистрима и обнове статуса газдинства.

Како бисте могли да планирате и да се припремите за пријављивање у електронски регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ), упознајемо вас са планом расписивања јавних позива:

1.     Млеко 1. квартал: од 3. до 15. априла;

2.     Давање по хектару: од 3. априла до 15. маја;

3.     Генетика: од 15. априла до 15. маја;

4.     Пчеле: од 1. до 20. маја;

5.     Краве за узгој телади: од 10. априла до 10. маја;

6.     Тов: од 20. априла до 10. маја.

Подсећамо, тренутак расписивања јавног позива за субвенцију, за коју хоћете да се пријавите, није крајњи рок за регистрацију у еРПГ; то можете да учините током целог трајања јавног позива, закључује се у саопштењу.

еАграр: Важно обавештење за регистроване пољопривредне произвођаче

Обавештавамо пољопривредне произвођаче (регистрована пољопривредна газдинства са територије општине Ћуприја) да су у обавези да изврше електронску регистрацију и обнову регистрације пољопривредног газдинства на електронској платформи еАграр, како би остварили право на субвенције.

Стручни сарадници Пољопривредне стручне службе из Јагодине ће до петка, 24. марта бити у просторијама Општинске управе општине Ћуприја и пружати помоћ регистрованим пољопривредним газдинствима при пријављивању на еАграр.

Дођите и пријавите се да бисте могли да остваре право на било коју субвенцију код републике и општине.

Потребно је да са собом понесете изводе из Управе за трезор о пријављеној биљној и сточарској производњи.

Услов за пријаву на еАграр је да регистровани пољопривредни произвођачи инсталирају КонсентИД апликацију на „паметне“ телефоне или на личним картама унесу електронски потпис код МУП-а.

Е аграр – пријављивање у току!

Пољопривредни произвођачи од 16. јануара могу у поштама широм Србије да узму параметре за свој еИД број, што представља први корак за приступ платформи еАграр.

Како би добили свој еИД, што је заправо идентификациони лични број, пољопривредници који поседују паметне мобилне телефоне треба да оду на шалтер поште и бесплатно преузму електронски идентитет (еИД). Они пољопривредници који не поседују паметне мобилне телефоне треба да у МУП-у изваде квалификовани електронски сертификат (КЕС), који у електронској размени података замењује потпис неке особе.

На територији општине Ћуприја следеће поште издају еИД:

35205 Јовац, ЈОВАЦ ББ, радним данима од 08.00 до 11.00;

35230 Ћуприја 1, КНЕЗА МИЛОША 2, радним данима 08.00-20.00, суботом 08:00-14:00;

35233 Сење, ЦЕНТАР ББ, радним данима 08.00-11.00;

35236 Мијатовац, КНЕЗА МИЛОША ББ, радним данима 08.00-11.00

Нови информациони систем еАграр, који ће са радом почети на пролеће 2023. године, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), али и ради одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди. Путем апликације пољопривредници ће такође добијати и обавештења о температури земљишта, климатским променама и условима производње.

Опширније о платформи еАграр, као и само упутство за инсталацију апликације ConsentID, као и о упутству за издавање квалификованог електронског сертификата, наћи ћете на интернет страници https://eagrar.gov.rs