Oznaka: eAgrar

SAOPŠTENJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE – e A G R A R

Podsećamo sve poljoprivredne proizvođače da krajnji rok za prijavu u sistem eRPG ne postoji te da ste u mogućnosti da se prijavu i obnovite status gazdinstva sve do trenutka podnošenja zahteva za željenu subvenciju, kaže se u najnovijem saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Početak raspisivanja javnih poziva, 3. aprila, nikako ne znači da je to krajnji rok za prijavljivanje u eRPG. U slučaju da javni pozivi za subvencije, koje su predmet vašeg interesovanja, počinju kasnije, nema potrebe da žurite sa ažuriranjem i obnovom statusa gazdinstva, ističe se u saopštenju.

Prvi javni poziv, koji će biti raspisan 3. aprila, tiče se subvencije po hektaru i biće otvoren čak 45 dana, do 15. maja, kako bi svi poljoprivredni proizvođači imali dovoljno vremena za sređivanje stanja u registrima i obnove statusa gazdinstva.

Kako biste mogli da planirate i da se pripremite za prijavljivanje u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), upoznajemo vas sa planom raspisivanja javnih poziva:

1.     Mleko 1. kvartal: od 3. do 15. aprila;

2.     Davanje po hektaru: od 3. aprila do 15. maja;

3.     Genetika: od 15. aprila do 15. maja;

4.     Pčele: od 1. do 20. maja;

5.     Krave za uzgoj teladi: od 10. aprila do 10. maja;

6.     Tov: od 20. aprila do 10. maja.

Podsećamo, trenutak raspisivanja javnog poziva za subvenciju, za koju hoćete da se prijavite, nije krajnji rok za registraciju u eRPG; to možete da učinite tokom celog trajanja javnog poziva, zaključuje se u saopštenju.

eAgrar: Važno obaveštenje za registrovane poljoprivredne proizvođače

Obaveštavamo poljoprivredne proizvođače (registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Ćuprija) da su u obavezi da izvrše elektronsku registraciju i obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva na elektronskoj platformi eAgrar, kako bi ostvarili pravo na subvencije.

Stručni saradnici Poljoprivredne stručne službe iz Jagodine će do petka, 24. marta biti u prostorijama Opštinske uprave opštine Ćuprija i pružati pomoć registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima pri prijavljivanju na eAgrar.

Dođite i prijavite se da biste mogli da ostvare pravo na bilo koju subvenciju kod republike i opštine.

Potrebno je da sa sobom ponesete izvode iz Uprave za trezor o prijavljenoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

Uslov za prijavu na eAgrar je da registrovani poljoprivredni proizvođači instaliraju KonsentID aplikaciju na „pametne“ telefone ili na ličnim kartama unesu elektronski potpis kod MUP-a.

E agrar – prijavljivanje u toku!

Poljoprivredni proizvođači od 16. januara mogu u poštama širom Srbije da uzmu parametre za svoj eID broj, što predstavlja prvi korak za pristup platformi eAgrar.

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte i besplatno preuzmu elektronski identitet (eID). Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Na teritoriji opštine Ćuprija sledeće pošte izdaju eID:

35205 Jovac, JOVAC BB, radnim danima od 08.00 do 11.00;

35230 Ćuprija 1, KNEZA MILOŠA 2, radnim danima 08.00-20.00, subotom 08:00-14:00;

35233 Senje, CENTAR BB, radnim danima 08.00-11.00;

35236 Mijatovac, KNEZA MILOŠA BB, radnim danima 08.00-11.00

Novi informacioni sistem eAgrar, koji će sa radom početi na proleće 2023. godine, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), ali i radi odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi. Putem aplikacije poljoprivrednici će takođe dobijati i obaveštenja o temperaturi zemljišta, klimatskim promenama i uslovima proizvodnje.

Opširnije o platformi eAgrar, kao i samo uputstvo za instalaciju aplikacije ConsentID, kao i o uputstvu za izdavanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, naći ćete na internet stranici https://eagrar.gov.rs