Velikani srpskog slikarstva: Slike Petra Dobrovića u Ćupriji

Povodom obeležavanja Dana opštine Ćuprija, večeras je u galeriji Muzeja „Horeum Margi – Ravno” otvorena izložba „Nemir vegetacije”, izbor slika Petra Dobrovića pohranjenih u zbirci Kuće legata.

Iz bogatog umetničkog opusa umetnika,  kako je istakao direktor Kuće legata Filip Brusić, na izložbi je predstavljen mediteranski i fruškogorski ciklus iz njegove faze kolorističkog ekspresionizma. Izabrana dela nastala između 1931. i 1940. godine prikazuju važan aspekt njegovog slikarstva, koji ga je definisao kao jednog od najistaknutijih stvaralaca toga vremena.

Petar Dobrović je slikar čiste likovne strasti, čija su inspiracija bili portreti, mrtve prirode, pejzaži. Njegove slike pune su živopisnih boja i verno nam prenose predele, lokalno stanovništvo i svakodnevni život. Jakim koloritom, smelim potezom, Dobrović je uvek insistirao na nužnosti autentičnog u umetnosti, na spajanju realizma i modernizma. Tražeći inspiraciju u koloritnim predelima i lokalnim stanovnicima, u zanosu je slikao inspirisan podnebljem u kome je boravio. Pejzaži oslikani složenim kolorističkim tenzijama prikazuju ribarska sela, Dalmaciju i fruškogorski krajolik.

Na njegov veliki značaj na umetničkoj sceni ukazuje i otvaranje Galerije-legata Petra Dobrovića 1974. u Beogradu, o kojoj se od 2017. stara Kuća legata. Zbirka koju je gradu Beogradu poklonila umetnikova porodica – supruga Olga Dobrović i sin Đorđe Dobrović – broji ukupno 1407 umetničkih dela.

Dodajmo da će „Nemir vegetacije“ publika u Ćupriji biti u prilici da pogleda do 24. oktobra.