Završen je Ravanelius – osam dana izuzetnosti je iza nas

Ovogodišnji Ravanelius otvoren je u nedelju, 3. jula, „Koncertom radosti“, nazvanim po čuvenom delu austrijskog kompozitora Fridriha Gulde, u izvođenju svetski poznatog violončeliste Dragana Đorđevića, koga je pratio gudački ansambl „Vivačelo“ pod dirigentskom palicom profesora Aleksandra Sedlara.

U prepunoj sali Osnovne muzičke škole „Dušan Skovran“, prisutnima su se obratili zamenik predsednika Opštine Ćuprija Vladimir Vasiljević i direktor festivala Stefan Stamenković. U uvodnim rečima oni su podvukli važnost festivala, kako za Ćupriju tako i za ceo region, i pozvali sve sugrađene i goste iz drugih gradova da podrže ovaj događaj, dođu i uživaju u osmodnevnom programu. Takođe je posebno istaknuta podrška Ministarstva kulture i informisanja, koje je ove godine prepoznalo značaj Ravaneliusa kao pokretača sveukupnog kulturnog razvoja ovog dela Srbije i svrstalo ga među najbolje muzičke projekte u zemlji.

Narednih dana nizali su se koncerti u kamernoj sali i na otvorenom, od kojih posebno izdvajamo koncert u Moravskom parku.

Ravanelius je iz dana u dan priređivao izuzetne trenutke inspirisane muzikom. Posle fantastičnih koncerata kamerne muzike i brojnih pratećih sadržaja posvećenih najmlađima, na red su došle „Sevdalinke“.

Sudeći po dugim aplauzima, jakim emocijama i po kojoj suzi, Beogradski soul sekstet dao je posebnu notu ovogodišnjen Ravaneliusu. Više od sat vremena publika je uživala u zvucima džeza, bluza i sevdaha

Beogradski soul sekstet kroz originalne aranžmane interpretira tri muzička pravca, koja u njihovoj osnovi objedinjuje ista muzička nit – sevdah.

“Sevdah kao univerzalni lek svaku bol leči a sreću umnožava. Kada ljudi plešu tango, poneseni su strastima, kada sviraju džez – iz njih kreće iskreni osećaj koji putem improvizacija progovara kroz instrumente, a kada se peva sevdah, on podržava najtananije ljudske emocije bola, patnje a onda i herojskog uzdizanja do najsvetlijeg mola koji slavi ljubav i život.”, kažu virtuozi iz Beogradskog soul seksteta.

Pretposlednji dan festivala bio je namenjen sećanju na velikog Genija – Ratka Buljančevića, još jednog Ćupričanina koji je „plovio muzikom“, a samo veče zatvaranja, uprkos kiši, održano je sinoć u dvorištu Škole za talente koncertom pod nazivom ”Veče arija”. Tačku na ovogodišnji Ravanelius stavila je fantastična Sonja Šarić, sopran osebujnog vokala, koja je nastupila u pratnji kamernog orkestra Škole za muzičke talente pod dirigentskom palicom dirigenta Srboljuba Dinića.