Oznaka: maticevi dani

„Matićev šal“ oko vrata Lazara Bukumirovića

Lazar Bukumirović, student druge godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade „Matićev šal“ za prvu knjigu pesama pod nazivom „Udžbenik svakodnevice“, koja je prošle godine objavljena u izdanju Matice srpske, zvanično je saopšteno večeras na završnoj večeri 41. „Matićevih dana“.

„Prema oceni žirija, “Udžbenik svakodnevice” pokazao se kao najzrelija i najzaokruženija pesnička knjiga koja je bila u konkurenciji, knjiga koja ima najveći broj pojedinačno odlično ostvarenih pesama i pokazuje jednu zavidnu zrelost, ne samo pesnika koji obećava, nego i pesnika koji je već u prvoj knjizi pokazao veoma lepe rezultate u svojim pesmama“, istakao je u obrazloženju Gojko Božović, predsednik žirija 41. „Matićevih dana“.

„Nagrada “Matićev šal“ se iz godine u godinu pokazuje kao veoma privlačna za mlade pesnike i zadovoljstvo mi je da kažem da je konkurencija ove godine daleoko bolja u odnosu na nekoliko proteklih godina. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 32 naslova, od kojih jedan iz Bugarske, i što je još važnije, dobar deo knjiga zaista zadovoljava visoke kriterijume za dobijanje nagrade „Matićev šal“, naročito one koje su ušle u najuži izbor“, nastavio je Božović.

„Pored Lazara Bukumirovića, u najužem izboru za dobitnika nagrade „Matićev šal“ našli su se i Milica Rosić, Lazar Prendović, Aida Camović, Jevrem Nedeljković i Rade Šupić. Primetno je da se pomalja jedna zanimljiva pesnička generacija, za koju smatram da će, bar većina od njih, ostati u poeziji i da ćemo u nekim dolazećim godinama svedočiti njihovom pesničkom razvoju i novim kreativnim ostvarenjima, koja će u poeziju uneti jedan novi, preko potreban senzibilitet, zaključio je Božović.

„U „Udžbeniku svakodnevice“ sam zaista pisao o svemu. Organizovao sam je u cikluse, tako da su neke opšte teme, prema kojima sam organizovao cikluse, svakodnevica, takođe i mitologija koja se remitologizuje, značajni trenuci moje biografije, pisma dragim ljudima sa kojima nažalost nemam više priliku da uživo razgovaram i neki lični prostori slobode, da ih tako nazovem“, rekao je Lazar Bukumirović o svojoj prvoj knjizi, istakavši da mu nagrada „Matićev šal“ mnogo znači i da mu je veoma drago što Ćuprija dokazuje da u kulturi nema velikih i malih gradova.

Podsetimo, nagradu “Matićev šal”, koja se sastoji od ručno pletenog šala, povelje i novčane nagrade, dobija kandidovani mladi pisac za najbolju prvu knjigu pesama koja je objavljena između dve manifestacije „Matićevi dani“.

Inače, na završnoj večeri ovogodišnjih „Matićevih dana“, dodeljene su i nagrade za najbolji umetnički rad na konkursu „Matiću u čast“, kao i nagrade najuspešnijim takmičarima u kvizu “Šta znaš o Matiću” i najboljim pesnicima na susretima ”Teku reke”.

 

Sari Masnikosa nagrada „Matiću u čast“

Večeras je u muzeju otvorena izložba radova koji su učestvovali na konkursu „Matiću u čast“. Prema odluci žirija, najupečatljiviji likovni rad ove godine bio je „Mesto zlata i zla i dobra i zida očaja“ paraćinske umetnice Sare Masnikosa.

Dobitinici je pored otkupne nagrade rada od 100.000 dinara pripao i termin za održavanje samostalne izložbe u izlagačkoj sezoni 2023. godine.

Sara Masnikosa rođena je 1995. u Subotici, a Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo, završila je u klasi profesora Gorana Despotovskog. Noslac je nagrade Fondacije “Mali princ” za vrhunske rezultate u oblasti umetnosti.

Ovog puta na izložbi “Matiću u čast”, koju devetu godinu za redom raspisuje Muzej “Horeum Margi – Ravno”, odlukom umetničkog žirija učestvuje 17 autora sa ukupno 25 radova.

“Moram da priznam da je ovo jedan veoma značajan presek srpske savremene umetnosti autora koji svoju umetnost baziraju na nadrealističkom pristupu“, istakao je za Televiziju „Pomoravlje“ direktor Muzeja „Horeum Margi – Ravno“ Novak Novaković.

Izložba „Matiću u čast“ će u galerijskom prostoru muzeja biti otvorena do 28. septembra.

 

Otvoreni „Matićevi dani“, 41. put

Prvi dan ovogodišnjih Matićevih dana svojim sećanjima na velikog pisca i intelektualca obeležili su glumica i književnica Eva Ras, inače nekadašnja studentkinja Dušana Matića, i dr Dejan Bogdanović, prvi Jugosloven koji je u Teheranu doktorirao na persijskom jeziku, inače sin rođene sestre Matićeve supruge.

“Poznavala sam Dušana Matića i vrlo često bila gost u njegovom domu, u zelenom salonu, gde su se godinama održavale čuvene pričaonice, koje su posećivali umni ljudi tadašnje Srbije, a pre svega književnici i glumci. To su bili časovi slobode o kojoj je Matić toliko govorio, pisao i za kojom je čeznuo”, rekla je Eva Ras.

Eva Ras se na otvaranju 41. Matićevih dana osvrnula i na intervju koji je za list „Borba“ radila sa Matićem u leto 1980. godine. Kako je glumica istakla, Matić je žarko želeo da pročita intervju, koji je trebalo da izlazi feljtonski, ali nije uspeo – smrt ga je sprečila da ostvari taj naum. Ipak, razgovor će ostati kao jedan od retkih koje je Dušan Matić dao za života, a “Pričajte nam o Malarmeu, razgovor sa Dušanom Matićem” Eva Ras je kasnije pretočila i u knjigu.

Inače, bogat program ovogodišnjih „Matićevih dana“ biće nastavljen već danas kada će glumac Miki Damjanović u školi „Dušan Skovran“ od 16 sati da vodi radionicu za recitatore, dok će na istom mestu, od 20 časova, biti izvedena predstava “Čeznem da vam kažem”.

Nedelja je posvećena pesničkom druženju pod nazivom ”Teku reke”, na kome će pored domaćina, članova Književnog kluba “Dušan Matić”, učestvovati i pesnici iz cele Srbije.

U ponedeljak, 12. septembra, dečji pesnik Uroš Petrović družiće se sa osnovcima od 12 sati, dok će stariji učenici osnovnih škola biti u prilici da učestvuju u kvizu „Šta znaš o Matiću”. Nešto kasnije, u 19 sati, u galeriji Muzeja „Horeum Margi – Ravno” biće otvorena izložba radova pristiglih na konkursu „Matiću u čast”.

Centralni deo manifestacije biće održan 13. septembra, kada će, u sali Muzičke škole, u 19 sati biti dodeljena nagrada “Matićevi šal” najuspešnijem mladom piscu za prvu knjigu pesama. Nagrada se sastoji od ručno pletenog šala, povelje i novčane nagrade. Na završnoj svečanosti biće dodeljena i nagrada za najbolji umetnički rad na konkursu „Matiću u čast“, kao i nagrade najuspešnijim takmičarima u kvizu “Šta znaš o Matiću” i najboljim pesnicima na susretima ”Teku reke”. Završnog dana ovogodišnjih „Matićevih dana“ biće održan i okrugli sto – naučni skup o životu i stvaralaštvu Dušana Matića pod nazivom „Uvek prisutni Matić“, koji će u Narodnoj biblioteci u 17 sati okupiti poznavaoce dela velikog mislioca slobode, kako upućeni s pravom nazivaju Dušana Matića.